Vöröslencsés Dahl

A Dahl vagy Daal egy indiai egytálétel. Hüvelyesekből készül ( bab/csicseriborsó/borsó/lencse..)rántás nélkül. Egy sűrűbb leveshez vagy hígabb főzelékhez kell hogy hasonlítson.

A dahl mindig vegetáriánus, viszonylag olcsó, laktató, egyszerű és nagyon egészséges 🙂

Hüvelyeseket fogyasztani nagyon fontos azok számára akik nélkülözik a húst, mivel magas a fehérjetartalma. Ezen kívül sok benne a rost, folsav, vas, magnézium, cink, kálium…

A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, különösen ha melegítő fűszerekkel készítjük el. Ezért a lencse és a belőle készült leves kifejezetten jó a téli hideg időszakban.

A vöröslencse nagyon gyorsan megfő, így az egész fogás elkészíthető fél óra alatt.

Hozzávalók:

  • 3 ek olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 2 db közepes krumpli
  • 2 db répa
  • 2-3 zellerszár
  • 2 db paradicsom
  • 250-300 g. vöröslencse
  • bébispenót
  • 2-3 ek paradicsompüré
  • 1/2 kk bors
  • 1 kk só
  • 1 kk őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • 1 kk currypor
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk oregánó
  • 1 csapott ek garam masala
  • (1 ek agavé szirup)
  • (1/2 kk gyömbérpor)

Elkészítés:

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát,zellerszárat,répát, pár perccel késöbb a fokhagymát is hozzáteszem.

Következő lépésként a kockára vágott krumplit és a meghámozott paradicsomokat borítom rá és kezdem el fűszerezni. (A fűszerezést mindenki saját maga ízlése alapján tegye, én a megadott mennyiségeknél többet használtam, lehet bátran bánni velük.)

Felöntöm mindig annyi alaplével (ha nincs akkor vízzel) hogy elfedje.

Hozzákeverem a paradicsompürét és a lencsét is, a tetejére rádobom a babérleveleket és kis lángon hagyom puhúlni.

Ha minden puha és elég ízes akkor levesszük a tűzről, a babérleveleket kivesszük és belekeverjük a friss spenótot.

Love,