Tejtermékek – Miért nem!?

Share

A boldog tehén teje nem kerül a boltba!

A tehén szervezete alapvetően annyi tejet termel, amennyi a borjának kell. Ezt a mennyiséget csak szelektít tenyésztéssel és természetellenes táplálással lehet érdemben növelni. Az ember pedig, mivel hatalmában áll, él is a lehetőséggel. Hogy az ,,ellátás” folyamatos legyen, a tehénnek évről évre teherbe kell esnie, és ellenie kell, ami pedig a számára igencsak fájdalmas mesterséges megtermékenyítéssel érhető el.

A kicsiket a világra jövetelüket követő 24 órán belül elválasztják a mamájuktól, amit- tekintve, hogy fejlett idegrendszerrel rendelkező, érző és érzékeny lények- ugyanúgy élnek meg, ahogy mi, emberek is megélnénk. A hímeket, mivel ugysem tejelnek, rögtön levágják, a nőstényeknek pedig ugyanaz a sors jut, mint az anyjuknak: négyszer-ötször kell végigmenniük a fenti procedúrán, míg teljesen ki nem merülnek, és vágóhídra nem küldik őket. Jó eséllyel azonban hamarabbis ,,leselejtezésre” kerülnek, például akkor, ha a forszírozott tejtermelés következtében tőgygyulladást kapnak.

Emberséges körülmények között a várható élettartamuk 20-25 év lenne, aminek azonban csak nagyjából a harmadát érik meg.

A kisebb gazdaságok esetében szigorúbbak a tartásra vonatkozó standardok, mint a nagyüzemi gazdálkodásban, de a szisztéma végső soron ugyan az – másképp egész egyszerűen nem érné meg.

Az embernek sem tesz jót.

Az elmúlt évtizedek során egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az embernek nincs szüksége tejre, sőt, az akár káros is lehet: újabb és újabb kutatások fedeznek fel összefüggést a rendszeres tejfogyasztás és a különféle emésztési, szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kialakulása között.

Elgondolkodtató az is, hogy a felnőtt lakosság körübelül egynegyede szenved laktózérzékenységben vagy -intoleranciában, hiszen mire felnövünk , lényegében elfogynak azok az enzimek, amelyek a tej emésztéséért felelősek.

A fentiek fényében érdemes tehát mielőbb búcsút inteni a tejnek és a tejtermékeknek – ám ez nem olyan egyszerű. Annál is inkább, mert a tehéntej- az anyatejjel szemben- egy kazomorfin nevű vegyületet tartalmaz, ami eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a boci ne távolodjon el a mamájától, és ami hosszú távon gyakorlatilag függőséget okoz.

Erőszakmentes és persze egészséges alternatívát jelenthetnek a növényi tejek, így például a mandula-, kókusz-, rizs-, vagy zabtej, amelyek nem mellékesen bővelkednek a különféle tápanyagokban. Igaz, nem olcsóak, ám viszonylag gyakran kedvezmlynesen lehet hozzájuk jutni.

 

Forrás: Vegán világ- Mezei Katalin