Sajtszósz

Share

Többféle sajtszósz recept létezik, de az tuti hogy ez a legegyszerűbb. Tésztára, zöldségekre, melegszendvicsbe, pizzára és mártásként is kiváló. Pár perc alatt megvan és csak 4 alapanyag szükséges hozzá.

A sörélesztő pehelyről: A sörélesztőt nem szabad összekevernünk a sütőiparban és az otthoni sütésnél alkalmazott élesztőkkel. Magának a sörélesztő pehelynek egyáltalán nincsen erjesztő képessége, ami természetesen ebben az esetben kifejezetten előnynek számít. A szárítása során inaktiválódik, ugyanakkor megtartja bámulatos vitamin és ásványi anyag készletét. A jobb fajta pelyheknél a gyártás során az élesztőre jellemző kesernyés íz is eltűnik. Pehely formájában a sörélesztő már nem tartalmaz élő gombákat, így candida-kúrán lévők is fogyaszthatják.  Közel 50%-ban tartalmaz természetes fehérjét. A sörélesztő egy vitamin kincsesbánya. Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálható szinte az összes B-vitamin. A sörélesztő erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Krómtartalma segít csökkenti az inzulinigényt, mivel hatékonyabbá teszi az inzulin-felhasználást. Nagyon sokféle módon felhasználható arra, hogy ételeinket egészségesebbé és ízletesebbé varázsolja. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi szakember tanácsolja azt, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé tegyük, mint a kenyeret vagy a zöldségeket.

Forrás: http://www.biocity.hu/blog/egy-termeszetes-b-vitamin-forras-a-soreleszto/

Hozzávalók:

  • 2 dl kókusztej (konzerves)
  • 3 ek sörélesztő pehely
  • 1 ekv tápióka keményítő
  • 1/2 tk só
  • (1/2 tk hagymapor)
  • (1/4 tk fokhagymapor)
  • (1/4 tk füstölt paprika őrlemény)

Elkészítés:

Kis lábosban keverjük össze az összes alapanyagunkat és közepes lángon pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha túl sűrű lett, vízzel kicsit hígíthatjuk. Ha valaki nem kedveli a kókusztejszínt, növényi tejből is elkészíthető.

Az hogy mennyire lesz sárga a szósz, a sörélesztő pehelytől függ. Ha nagyon halovány ,tehetünk bele egy kis kurkumát vagy sáfrányt.

Love,