Ez a recept, nem a gyors és egyszerű fogások közé tartozik, de mindenkinek kötelezővé tenném hogy megkóstolja!
Pepecselős, és a fél konyhánk úszni fog a mosatlanban mire a végére érünk, de tényleg megéri a fáradozást!!:))
És amúgy is! Hüvelyest minden nap fogyasztani kell!!!:)
Hozzávalók:
Paradicsomszósz:
- 3 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kis darab gyömbér
- 1 db répa
- 1/2 kaliforniai/bell paprika
- 3 db paradicsom
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk kardamom
- 1 tk kurkuma
- 1/4 tk őrölt csili
- 1 tk só
- 1 dl szója/kókusz joghurt
Fasírt golyó:
- 100 g barna rizs
- 1 db hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db répa
- 150 g vörösbab
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek metélőhagyma
- 100 g zabpehely (gluténmentes)
- 2 ek sörélesztő pehely
- (csipet chili pehely)
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk kardamom
- 1/2 tk só
Elkészítés:
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd tegyük bele a a szószhoz szükséges hagymát, fokhagymát és gyömbért. Kb 10 perc múlva mehet a répa, a paprika és a paradicsomok.
Ha minden megpuhult, szórjuk rá a fűszereket és adjunk hozzá 2,5 dl vizet. Alacsony hőfokon, kb 30 perc alatt főzzük puhára.
Ha elkészült és ki is hűlt kicsit, turmixoljuk össze, majd keverjük hozzá a joghurtot. Az öntet kész.
Készítsük el a megadott rizs mennyiséget, illetve pluszba még annyit ami a körethez szükséges.
Egy serpenyőbe hevítsünk olajat újra, majd adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, répát.
Aprítógépbe tegyük bele a babot, a rizst, a puhára főtt répás hagymát, a zabot, a fűszereket, a paradicsompürét és kb 15 mp elég is a gépnek hogy egybedolgozza.
Ha van egy kis időnk, érdemes egy 10-15 percre hűtőbe/mélyhűtőbe tenni a masszát,mert sokkal könnyebben formázható lesz.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kis golyóinkat és kb 15 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Egy serpenyőben, 2 evőkanál olajban tovább szoktam pirítani a golyókat, hogy még roppanósabb legyen a külseje, de ez a lépés már elhagyható.
Love,