Mi a baj a tojással?

Kevesen tudják, hogy a tyúkok és a kakasok a macskákhoz hasonlóan bújos, okos, embercentrikus állatok. Tudnak dorombolni, szeretik, ha a nyakukat simogatjuk, könnyedén megtanulják a nevüket és különböző trükköket is.

A tojótelepeken a tyúkok olyan elképesztő zsúfoltságban élnek, hogy igazából mozogni sem tudnak. Csőrüket, ami egy ujjperchez hasonlóan tele van érzőidegekkel, kiscsibe korukban érzéstelenítés nélkül csonkolják. Teszik ezt azért, hogy ne tudják csipkedni magukat és egymást, mivel a hihetetlenül nyomorúságos körülmények között ezek az egyébként szelíd, gyengéd természetű állatok szinte megbolondulnak.

A kiscsibék keltetőben jönnek világra, az anyukájukat sosem látjátk. Pár napos korukban, egy futószalagon haladva úgynevezett szexálók szétválogatják a lány és a fiú csibéket. A lányokra magától értetődően szükség van, a fiúkra nincs. Őket mindenütt tömegesen semmisítik meg. Vagy gázzal ölik meg őket, vagy élve dobják őket a darálóba, vagy ha egyikre sincs keret, akkor egyszerűen zsákokba dobálják, és szép lassan megfulladnak vagy agyonnyomják egymást.

Szerencsére mindez csak addig marad így, amíg mi, a fogyasztók vásárlásunkkal életben tartjuk az iparágat. Mivel egészségügyi és gasztronómiai szempontból nincs szükségünk tojásra, könnyen meg tudjuk szüntetni ezeket a szörnyűségeket, ha elég sokan akarjuk.

Tojást helyettesíteni sokféle módon lehet, attól függően, hogy milyen felhasználásról van szó.

Vegán omlett recept hamarosan! 🙂

Forrás: Vegán Világ-A vegán állatvédelem egyesület lapja