Lila batáta avagy lila édeskrumpli. Képzeljétek egyszer olvastam, hogy van a világon egy kisebb sziget ahol a lakosok táplálékának 90%-át az édeskrumpli teszi ki. Természetesen nem ismert náluk sem szív és érrendszeri megbetegedés sem daganatos elváltozás…
Igazából semmi köze a krumplihoz. Az édeskrumpli egy gyökérgumó.
Az édesburgonya gyakorlatilag egy igazi vitaminbomba. Megtalálható benne minden, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Persze nem szabad megfeledkezni benne található vas és kálium nagymennyiségről sem.
Stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére ajánlott a fogyasztása, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig köztudottan pozitív hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják, ugyanis a görcsös izom-összehúzódásokat csökkenti.
A vitamintartalom mellett gyulladáscsökkentő összetevőket, és antioxidánsokat tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.
Forrás: Biokalauz.hu
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb édeskrumpli
- 2 db répa
- 1 db vöröshagyma
- 1/4 lilakáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj
- só&bors
- 2 dl kókusztej
- 4-5 dl alaplé
Elkészítés:
Pár percig dinszteljük meg kókuszolajon az apróra vágott hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a többi zöldséget kockára vágva. Pirítsuk meg.
Öntsük le az alaplével, fedjük le és főzzük míg meg nem puhul minden.
Keverjük bele a kókusztejet, sózzuk-borsozzuk.
Ha kihűlt vagy botmixerrel vagy turmixgépbe öntsük és kész a krémleves.
Felvert kókuszkrémmel és kendermaggal díszítettem.
Love,