Share
Igen, a kanálon látszódom 😀 Sorry..
A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is.
A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat.
Támogatja a méregtelenítést.
Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán.
(Én néha nyersen is fogyasztom:)
Forrás: hazipatika.com
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej karfiol
- 2-3 babérlevél
- 1 ek citromlé
- 250 ml kókusztej (konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 g mogyoróhagyma
- 2 tk szezámmagolaj/olívaolaj
- 1 tk rozmaring
- 1 tk kakukkfű
- só ízlés szerint
- 750 ml víz
- (1 leveskocka)
Elkészítés:
Közepes hőfokon hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben. Dobd bele a mogyoróhagymát és a fokhagymát, párold körübelül 2 percig, néha keverd meg. Add hozzá a karfiolt, és párold 3-4 percig.
Öntsd hozzá a vizet, tedd bele a fűszereket és forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, tegyél fedőt az edényre, de hagyj egy résnyi nyílást. Alacsony hőmérsékleten 15-20 percig főzd, hogy a karfiol nagyon puha legyen.
Öntsd a kókusztejet hozzá, majd halászd ki a babérleveleket. Hagyd hogy a tej is átforrósodjon, majd vedd le a tűzről és add hozzá a citromlevet. (Ha szereted az összetett ízeket, adhatsz hozzá 1-2 evőkanál sörélesztőpelyhet.)
Botmixerrel dolgozd egyenletesre a levest.
Locsolj rá némi szezámmagolajat.
Fekete szezámmal díszítettem.
Love,