7 rétegű ropogós, omlós, édes, sós zabszelet. Az étcsoki pasztillákat leszámítva,(amiben sajnos minimális cukor fellelhető) cukormentes, mondhatjuk hogy paleo.
Azt eddig is tudtuk, hogy a csonthéjasok egészségesek. A dió csökkenti a koleszterinszintet, a mandula tele van a csontképződéshez nélkülözhetetlen kalciummal, a pekándióban pedig nagy mennyiségben található meg a szeléniumnak nevezett antioxidáns, amely bizonyos daganatok ellen nyújt hatékony védelmet.
hazipatika.com
Hozzávalók:
- 1 pohár (2,5 dl) gluténmentes Zabpehely
- 1 pohár Mandula
- 2 ek Juharszirup
- 12 db medjool datolya
- 3 ek kókuszzsír
- 3 ek kókuszreszelék
- Fél dl növényi tej (kókusztej)
- Fél pohár Kókuszcsipsz
- 2/3 pohár pekándió
- 3 ek édesítetlen mogyoróvaj
- 2/3 pohár étcsokoládé pasztilla
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A datolya ha nem elég puha, akkor forró vízbe be lehet áztatni 10-15 percre.
A zabpelyhet és a mandulát öntsük turmixgépbe, vagy aprítóba (én utóbbit választottam), és addig turmixoljuk, amíg lisztes állagot nem kapunk. Adjunk hozzá 2 db datolyát, csipet sót és a megolvasztott kókuszzsírt. Addig turmixoljuk, amíg egyenletes lesz, illetve ha egy golyót próbálunk gyúrni akkor maradjon egyben a ‘tészta’ . Ha túl száraznak találjuk, rakhatunk bele 1-2 evőkanál vizet.
Borítsuk tepsibe és nyomkodjuk egyenletesen szét, mint egy keményebb gyurmát.
12 percig süssük.
Eközben a maradék datolyát fél deci vízzel turmixoljuk pürés állagúra.
Ha letelt a 12 perc kenjük meg az alapot a datolykrémmel, majd tegyük rá a pekándió darabokat. (Csináltam már sima dióval is, de a pekán szerintem sokkal finomabb.)
Kenjük rá a mogyoróvajat.
A kókuszrszeléket a tejjel turmixoljuk picit össze, majd egy kanál segítségével oszlassuk el egyenletesen.
Szórjunk rá a kókuszcsipszből, majd végül a csokiból.
Süssük további 10-12 percig.
Szeletelés elött hagyjuk kihűlni.
Love,