Túrógombóc (GM)

A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Nem tartalmaz glutént. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Gazdag fehérjeforrás és erősíti az immunrendszert.

Forrás: hvg.hu

Hozzávalók:

Gombóc:
  • 200 g. köles
  • 6 dl. rizstej
  • 1 bio! citrom
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 2-3 ek eritrit
  • prézli
Édes ”Tejfölös” öntet:
  • Natúr szója joghurt
  • Juhar szirup
  • Fahéj

Elkészítés:

A kölest folyó víz alatt, hosszú percekig mossuk át egy szűrő segítségével, hogy kimossuk belőle a keményítőt. Ezután a tejet, az eritritet és a kölest öntsük egy nagyobb lábosba és közepes lángon főzzük puhára.

Ha puha a köles és beszívta a tejet, akkor reszeljük bele a citrom a héjját és adjuk hozzá a vaníliát is.

Ha egyenletesen elkevertük, nincs más dolgunk, csak megvárni hogy teljesen kihűljön, hogy golyókat tudjunk formázni.

(Azért fontos, hogy a citromunk bio legyen, mert rengeteg vegyszerrel kezelik, ami azzal hogy megmossuk nem jön le sajnos.)

Az öntetet vagy édes ‘tejfölt’ csak össze kell keverni. Általában 1 dl joghurthoz szoktam adni 1 ek juharszirupot és 1/4 tk fahéjat.

((A prézlim azért olyan sárgás a képen, mert gluténmenteset használtam 😀 ))

Love,