Tökéletes sült burgonya, házi kesutejföllel

Share

EGÉSZSÉG ÉS A BURGONYA

Sokan óckodnak a burgonyától, mert hízlal vagy úgy gondolják nincsenek benne vitaminok pedig ez nem igaz. Varga Balázs Vegán Sporttáplálkozás tanácsadó cikkéből emeltem ki egy kis részletet:

A C-vitamin tartalom a burgonyában antioxidánsként hat. Ezek az anyagok megakadályozhatják, vagy késleltethetnek bizonyos típusú sejtkárosodást a National Institutes of Health szerint. Segíthetnek az emésztésben, a szív egészségének fenntartásában, a vérnyomásban, és még a rák kockázatának megelőzésében is.

2010. októberében Chris Voigt, a Washington állami burgonyabizottság igazgatója elhatározta, hogy 60 napig csak burgonyát fog enni, ezzel demonstrálva az étel előnyeit. Célja nem a fogyás volt, hanem csak annyi, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyen a szervezetébe. A kísérlet végén fantasztikus eredmények születtek: a testsúlya 11%-kal, az LDL szint 41%-kal, az LDL/HDL arány 44%-kal, a glükóz 9%-kal és a triglicerid értéke pedig 44%-os csökkenést mutatott. Ezek a számok azt jelzik, hogy Chris drasztikusan csökkentette a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.

A teljes cikket itt találjátok: http://www.balazsvegansport.hu/nap-amikor-meghajoltam-burgonya-elott/

Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • Fokhagyma
  • Zsálya
  • Kakukkfű
  • Rozmaring
  • Olívaolaj

Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk és 8 percre lobogó sós vízbe tesszük főni.

Ha letelt a 8 perc, krumpli (vagy bármilyen) szűrőbe tesszük és alaposan megrázzuk. Egyrészről a víz miatt, másrészről pedig hogy a felülete érdes!? (bocsi, nem jut jobb szó az eszembe) legyen.

Tepsibe rakjuk és 3-4 evőkanál olajat öntünk rá illetve megsózzuk.

220 fokon 30 percig sütjük.

Forgassuk meg a krumplikat, öntsünk rá még egy kis olajat, sót. Dobjunk közé pár darab fokhagyma gerezdet, zsálya levelet, szórjunk rá rozmaringot, kakukkfüvet és tegyük vissza a sütőbe további 35-40 percre.

Kész is a tökéletes burgonya!:)

Kesutejföl, Hozzávalók:

  • 150 g kesudió
  • 80 ml víz
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 ek almaecet
  • 1 kisebb citrom leve
  • 1 púpos evőkanál sörélesztő pehely

Elkészítés:

Turmixoljuk össze, azonnal fogyasztható.

A kesunak jót tesz ha pár órát, vagy akár fél napot is ázik vízben, krémesebb lesz tőle az állaga, de ha kihagyjuk ezt a lépést az sem tragédia:)

Az enyém azért lett kicsit zöldes színű, mert medvehagymát kevertem bele:)

Love,