Az indiai fekete só vagy más néven a Kala namak vagy sachal egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet gyakran használnak ízesítésre Indiában, Pakisztánban, illetve más ázsiai országokban. A “fekete” só valójában egy rózsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárgájára. Az egészségügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egyelőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyíthatták volna ezen előnyöket.
Hozzávalók:
Fehérje:
- 1/2 tk fekete só
- 3,5 dl szója tej
- 2 tk agar-agar por
Sárgája:
- 2 ek burgonyapehely vagy 1 kisebb db főtt krumpli
- 1 tk sörélesztő pehely
- 1 dl meleg víz(ha krumpliból készítjüj, kevesebb is elég lesz)
- 1 tk vaj/kókuszolaj
- 1 tk olaj
- 1 tk burgonya keményítő
- 1/2 tk kurkuma
- 1/4 tk só
Elkészítés:
A fehérje hozzávalóit keverjük össze és kevergetés mellett forraljuk fel. Az agar-agar por így tud aktiválódni. Elég pár percig és már önthetjük is ki a tojás formába. Ha nincsen erre megfelelő eszközünk, egy avokádót vágjunk félbe, kaparjuk ki a belsejét és ebbe öntsük bele.
20-30 perc alatt meg is dermed a hűtőben.
A sárgájánál is keverjük össze a hozzávalókat.Itt több teendőnk nincsen.
Ha megdermedt a fehérje, kiskanállal vágjuk ki a közepét és töltsük bele a sárgáját.
Love,