Tojás

Az indiai fekete só vagy más néven a Kala namak vagy sachal egyfajta indiai vulkáni kőzet, amelyet gyakran használnak ízesítésre Indiában, Pakisztánban, illetve más ázsiai országokban. A “fekete” só valójában egy rózsaszínes-szürkés árnyalatot jelent a vas és egyéb ásványi anyagok jelenléte miatt. Az indiai fekete sónak nagyon jellegzetes kénes íze van, gyakran emlékeztet a főtt tojás sárgájára. Az egészségügyi előnyeit az ajurvédikus gyógyászat már igen hamar felismerte, de egyelőre még nem sok tudományos kutatást végeztek, amellyel bizonyíthatták volna ezen előnyöket.

Hozzávalók:

Fehérje:

  • 1/2 tk fekete só
  • 3,5 dl szója tej
  • 2 tk agar-agar por

Sárgája:

  • 2 ek burgonyapehely vagy 1 kisebb db főtt krumpli
  • 1 tk sörélesztő pehely
  • 1 dl meleg víz(ha krumpliból készítjüj, kevesebb is elég lesz)
  • 1 tk vaj/kókuszolaj
  • 1 tk olaj
  • 1 tk burgonya keményítő
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1/4 tk só

Elkészítés:

A fehérje hozzávalóit keverjük össze és kevergetés mellett forraljuk fel. Az agar-agar por így tud aktiválódni. Elég pár percig és már önthetjük is ki a tojás formába. Ha nincsen erre megfelelő eszközünk, egy avokádót vágjunk félbe, kaparjuk ki a belsejét és ebbe öntsük bele.

20-30 perc alatt meg is dermed a hűtőben.

A sárgájánál is keverjük össze a hozzávalókat.Itt több teendőnk nincsen.

Ha megdermedt a fehérje, kiskanállal vágjuk ki a közepét és töltsük bele a sárgáját.

Love,