Tofu. Spárga. Rizs.

Sokan azt hiszik a tofu, vagyis a szójabab az ördögtől való és kerülni kell, pedig ugyanolyan hüvelyes mint a borsó vagy a bab. 35% fehérjét tartalmaz és egyetlen gramm koleszterin sem található benne. Magas rosttartalma mellett, bőven tartalmaz folsavat, K-vitamint, B2-vitamint, vasat, rezet és mangánt is.

Génmódosított fajtáját ne fogyasszuk, mert az valóban káros lehet, de hazánkban még nem engedélyezett úgy tudom, így heti egyszer-kétszer bátran illesszük az étrendünkbe.

Egy kis érdekesség:Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek könnyebben átvészelni a klimaxot a nők számára. Ez lehet a magyarázat arra, hogy az ázsiai nők miért szenvednek kevésbé a menopauza tüneteitől, hiszen az edamame fogyasztása náluk a legmagasabb.

Forrás: Hazipatika.com

Hozzávalók:

  • Rizs
  • Tofu
  • Spárga
BBQ szósz:
  • bors
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 1 tk füstölt paprikapor
  • 2 ek rizsszirup
  • 2 ek tamarin/szójaszósz
  • 1 tk füstaroma
  • 1 ek ketchup
  • 1 tk mustár
  • 1 tk hagymapor
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk almaecet
  • 2-3 ek víz

Elkészítés:

A rizst felrakjuk kétszer annyi vizben főni. (Nekem vegyesen van barna és fehér rizs, azért lett olyan felemás a képen.)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A spárgát kb 5 percig sós vízben főzzük, majd egy kiskanálnyi kókuszzsíron pirítsuk meg . Sóval, borssal akár citrommal is ízesíthetjük.

A sütőpapírt vékonyan olajozzuk be .

A BBQ szósz elemeit keverjük össze és kenjük meg a vékony szeletekre vágott tofu mindkét oldalát.

A sütési idő: 2x 15 perc. Félidőben forgassuk meg a szeleteket, és kenjük rá a maradék szószt.

Fekete szezámmaggal díszítettem.

 

Love,