Thai Kókusztejes Zöldségleves

Egy jónak számító Bp-i étteremben ettem ilyesmi levest és rettentően ízlett. Nem lehet nehéz gondoltam és otthon megpróbáltam elkészíteni. Apukám átjött és nagyon megdícsért, hogy finomat főztem de nekem nem ízlett, mert pontosan azt az ízvilágot vártam amit az étteremben kaptam. Visszamentem, újra kikértem, majd kikönyörögtem a séftől hogy írja le nekem az összetevőket. Boldogan zsebrevágtam a papírt, nagyon megköszöntem és eljöttem. Otthon szomorúan konstatáltam, hogy nagy kanál MSG (és fehér cukor) van a levesben, ami egy mesterséges ízfokozó, az hogy mennyire káros vagy nem káros megoszlik…

Ezt a rövid storyt csak azért írtam le, hogy senki ne keseredjen el ha valami otthon nem úgy sikerül ahogy várta.

Nézzük akkor az én átdolgozott receptemet:)

Hozzávalók:

  • 4 dl kókusztej
  • 1 dl víz
  • 1 kis csokor friss korianderlevél
  • 20 dkg (shiitake) gomba
  • 10 dkg mini kukorica
  • 50 g füstölt tofu
  • 2 lime levél
  • kevés citromlé
  • kis db gyömbér
  • 2 ek eritrit
  • 1 ek szójaszósz

Elkészítés:

A kókusztejet és a vizet egy fazékba öntjük. Beletesszük a lime leveleket, eritritet, a gyömbért, és pár percig erős lángon főzzük. Utána hozzáadjuk a tofut, a gombát, a kukoricát és puhára főzzük őket. Ha minden megfőtt, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriandert (úgy, mintha petrezselyem lenne), a szójaszószt és a citromlevet ízlés szerint. A szójaszósz adja a sós ízt, ezért külön só nem kell bele.

A végén érdemes leszűrni, mivel a lime levél nem ehető, a gyömbér pedig ha kiázik elég csípőssé tudja tenni az ételt.

Love,