Sütőtökös Risotto

Imádom a különleges fűszereket illetve kísérletezni velük! Teljesen más végeredményt kaphatunk ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozva, ha csak 1 fűszert is kicserélünk/hozzáadunk. Így történt ez most is. Egyetlen különleges só, jelen esetben a Dán Füstsó a Pödörtől, amit a Nobly deli-től kaptam és finom füstös, kicsit a bacon-re emlékeztető ízvilágot értem el. Óvatosan kell vele bánni, nagyon intenzív.

Hozzávalók:

  • 1 tk dan füstsó
  • 3 ek növényi vaj
  • 250-300 g. risotto rizs
  • 1 közepes sütőtök
  • rukkola
  • 1 szál póréhagyma
  • 1,5 dl növényi tejszín
  • 1 ek sörélesztő pehely
  • alaplé/töknek a főzőleve
  • bors

Elkészítés:

A hagymát vékony karikákra vágom, megdinsztelem a vajon. Rászórom a rizst és üvegesre pirítom. Felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje. Kicsit késöbb szórjuk meg a füstsóval. Közben egy lábosban puhára főzöm a kis kockákra vágott tököt. A kockák felét turmixgépbe teszem, hozzáöntöm a tejszínt,a sörélesztő pelyhet és összeturmixolom. A puha rizsre ráöntöm, összekeverem, majd hozzáadom a maradék tököt.

Rukkolát teszek a tetejére. Tökmagolajjal és tökmaggal díszítem.

Love,