Sütőben Sült Édeskrumpli Kesus-Avokádós szósszal

Share

Egyik kedvenc ételem, a sütőben sült édeskrumpli egy nagy adag salátával. Gyors, egyszerű, finom és egészséges. Ha vendégek jönnek , snack / mártogatós gyanánt is tökéletesen fog mutatni az asztalon.

A neve megtévesztő lehet, mivel az édeskrumplinak semmi köze nincsen a krumplihoz. Ez egy megvastagodott gyökér valójában. Nah de nézzük mire is jó!?

Az édesburgonya rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett kedvező élettani hatásai vannak. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer, de C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Egy szem édesburgonya a napi C-vitamin szükséglet 47%-át lefedi. Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, továbbá nagy szerepe lehet a különböző rákbetegségek megelőzésében is. – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg. Gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára hasznos növény. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően, a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.

Forrás: biokalauz.hu , egészségkalauz.hu

Hozzávalók:

  • 3 db. Édeskrumpli
  • 1 tk só
  • 3-5 ek kókuszolaj
Szósz:
  • 1 db avokádó
  • 50-80g kesudió
  • 1-2 tk citromlé/limelé
  • 1 db mogyoróhagyma
  • csipet só

Elkészítés:

A kesudiót minimum 6 órára érdemes beáztatni, a krémesebb állag eléréséhez. Előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra.

Az édeskrumplit felvágjuk, egy nagy tálba tesszük és átforgatjuk a sóban és az olajban. Ezután sütőpapírra tesszük ,ha tudjuk akkor ne dobáljuk egymásra egy kupacba, próbáljuk elegyengetni inkább. 30-40 percig sütjük , félidőben megforgathatjuk a krumpli hasábokat. Aranybarnára, ropogósra sütjük!

A szósz alapanyagait turmixgépbe rakjuk és krémesre turmixoljuk.

Jó étvágyat!

Love,