Mogyoróvajas Tempeh

Szerintem le sem tagadhatnám, hogy szeretem a mogyoróvajat, mivel szinte minden receptembe igyekszem belecsempészni 😀 Nah de mi is az a tempeh?:) A tempeh erjesztett szójából készül. Az erjesztés hatására plusz enzimek és antibiotikumok keletkeznek, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre.Teljes értékű fehérjeforrás, amelyben az összes szükséges aminosav megtalálható. Nagyon különleges karakteres ízvilággal bír, teljesen más mint amit a szójatermékektől megszokhattunk.

Hozzávalók:

Tempeh:
  • 200 g tempeh
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámolaj
  • csipet kömény
  • 1/2 tk füstölt paprika őrlemény
Mogyoróvajas szósz:
  • 65 g mogyoróvaj
  • 3 ek kókusztej/krém
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek lime/citromlé
  • 1 ek szójaszósz
  • 1-2 ek juharszirup
  • 1/2 tk chili pehely (aki szereti)
  • 1/4 tk frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

A tempehet vágjuk kockákra. A szójaszószt, a szezámolajat, a köményt és a paprika őrleményt keverjük össze. Egy kis edénybe tegyük bele a kockára vágott tempehet és öntsük rá ezt a fűszeres pácot. Minimum 1 órára tegyük a hűtőbe, de akár egy estét is állhat.

Tegyük nyársra a kockákat, majd serpenyőben 2-3 evőkanál olajon/kókuszzsíron pirítsuk meg az oldalait. (kb2perc/oldal)

A mogyoróvajas szószhoz, keverj össze minden hozzávalót. Ha nem elég krémes adhatsz hozzá 1-2 evőkanál vizet is.

A szószba mártva már tálalható is a tempeh, de én még sütőbe raktam egy 10 percre, hogy picit belesüljön a szósz.

Quinoával tálaltam.

 

Love,