Lila édesburgonya leves

Lila batáta avagy lila édeskrumpli. Képzeljétek egyszer olvastam, hogy van a világon egy kisebb sziget ahol a lakosok táplálékának 90%-át az édeskrumpli teszi ki. Természetesen nem ismert náluk sem szív és érrendszeri megbetegedés sem daganatos elváltozás…

Igazából semmi köze a krumplihoz. Az édeskrumpli egy gyökérgumó.

Az édesburgonya gyakorlatilag egy igazi vitaminbomba. Megtalálható benne minden, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Persze nem szabad megfeledkezni benne található vas és kálium nagymennyiségről sem.

Stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére ajánlott a fogyasztása, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig köztudottan pozitív hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják, ugyanis a görcsös izom-összehúzódásokat csökkenti.

A vitamintartalom mellett gyulladáscsökkentő összetevőket, és antioxidánsokat tartalmaz. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.

Forrás: Biokalauz.hu

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb édeskrumpli
  • 2 db répa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1/4 lilakáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek kókuszolaj
  • só&bors
  • 2 dl kókusztej
  • 4-5 dl alaplé

Elkészítés:

Pár percig dinszteljük meg kókuszolajon az apróra vágott hagymát és a fokhagymát.

Adjuk hozzá a többi zöldséget kockára vágva. Pirítsuk meg.

Öntsük le az alaplével, fedjük le és főzzük míg meg nem puhul minden.

Keverjük bele a kókusztejet, sózzuk-borsozzuk.

Ha kihűlt vagy botmixerrel vagy turmixgépbe öntsük és kész a krémleves.

Felvert kókuszkrémmel és kendermaggal díszítettem.

 

Love,