Karfiolkrémleves

Share

Igen, a kanálon látszódom 😀 Sorry..

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is.

A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat.

Támogatja a méregtelenítést.

Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán.

(Én néha nyersen is fogyasztom:)

Forrás: hazipatika.com

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol
  • 2-3 babérlevél
  • 1 ek citromlé
  • 250 ml kókusztej (konzerv)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 g mogyoróhagyma
  • 2 tk szezámmagolaj/olívaolaj
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • 750 ml víz
  • (1 leveskocka)

Elkészítés:

Közepes hőfokon hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben. Dobd bele a mogyoróhagymát és a fokhagymát, párold körübelül 2 percig, néha keverd meg. Add hozzá a karfiolt, és párold 3-4 percig.

Öntsd hozzá a vizet, tedd bele a fűszereket és forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, tegyél fedőt az edényre, de hagyj egy résnyi nyílást. Alacsony hőmérsékleten 15-20 percig főzd, hogy a karfiol nagyon puha legyen.

Öntsd a kókusztejet hozzá, majd halászd ki a babérleveleket. Hagyd hogy a tej is átforrósodjon, majd vedd le a tűzről és add hozzá a citromlevet. (Ha szereted az összetett ízeket, adhatsz hozzá 1-2 evőkanál sörélesztőpelyhet.)

Botmixerrel dolgozd egyenletesre a levest.

Locsolj rá némi szezámmagolajat.

Fekete szezámmal díszítettem.

 

Love,