Csicsóka krémleves pirított gesztenyével

A csicsóka egy alig ismert gumós zöldség, a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak és más drága ételek társaságában tálalják.A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagokfelszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1, B2-vitamin, és C-vitamin-tartalma. Ennek ellenére a csicsókát a legtöbben nem tápértéke miatt tartják egészségesnek, hanem azért, mert a burgonyával ellentétben szénhidráttartalma nem keményítőből, hanem az egyik legegészségesebb rostból, az inulinból áll. Az inulin egy olyan folyékony rost melyet a szervezet nem tud megemészteni (eddig hasonlít minden rostra). Ez az anyag a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Megerősíti az emésztőrendszert és fenntartja a kívánt állapotot, de képes helyreállítani is a sérült bélflórát, például egy antibiotikum kezelés után.

A csicsóka remek detox élelmiszer, mivel önmagában képes a szervezet legnagyobb toxikus tárolóhelyét, a vastagbelet tisztítani. Az immunrendszert így a beleken keresztül erősíti, segítve a szervezet öngyógyító képességének maximalizálását.

Diétázóknak érdemes tudni, hogy a csicsóka egyáltalán nem hizlal, sőt segít optimalizálni a vércukorszintet, ezért nem csak zsírégető diétában, de cukorbetegek számára is ajánlott.

Forrás: cleaneating.hu

FONTOS!!! Muszáj megemlítenem az inulin egyetlen hátrányát is: Rendkívül puffasztó hatása van. Annak ellenére, hogy egy nagyon finom levest fogunk kapni, egy nap egy tányérnál ne együnk  többet. Kis adagokban érdemes kikísérletezni hogyan reagálsz rá.

Hozzávalók:

  • 400 g. Csicsóka
  • 100 g. Krumpli
  • 1 db. Vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • bors
  • 1 kk. szerecsendió
  • 2 dl. növényi tejszín
  • (15-20 g. növényi vaj)
  • 1/2 l alaplé
  • Gesztenye

Elkészítés:

A csicsókát nem kell megpucolni, egy körömkefe segítségével alaposan megtisztítjuk. A hagymát egy evőkanál olajon dinszteljük meg, majd tegyük a lábosba a felkockázott krumplit és csicsókát. Fűszerezzük meg.

Öntsük fel alaplével vagy vízzel és főzzük puhára. A végén öntsük bele a tejszínt és a vajat.

Ha hagytuk kicsit hűlni, botmixer helyett tehetjük turmixgépbe, és így egy sokkal könnyedebb, selymesebb krémet kapunk.

Egy evőkanál olajon pirítottam gesztenyét és ezzel tálaltam.

 

Love,