Bazsalikomos-paradicsomos “pizza” (Gluténmentes)

Share

Ha minden alapanyagunk megvan és ki van készítve, akkor már az elkészítése gyors és egyszerű. A sörélesztőpehely biztosítja a sajtos ízt, illetve rengeteg csodás dolgot:

A sörélesztő pehelyről: A sörélesztőt nem szabad összekevernünk a sütőiparban és az otthoni sütésnél alkalmazott élesztőkkel. Magának a sörélesztő pehelynek egyáltalán nincsen erjesztő képessége, ami természetesen ebben az esetben kifejezetten előnynek számít. A szárítása során inaktiválódik, ugyanakkor megtartja bámulatos vitamin és ásványi anyag készletét. A jobb fajta pelyheknél a gyártás során az élesztőre jellemző kesernyés íz is eltűnik. Pehely formájában a sörélesztő már nem tartalmaz élő gombákat, így candida-kúrán lévők is fogyaszthatják.  Közel 50%-ban tartalmaz természetes fehérjét. A sörélesztő egy vitamin kincsesbánya. Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálható szinte az összes B-vitamin. A sörélesztő erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Krómtartalma segít csökkenti az inzulinigényt, mivel hatékonyabbá teszi az inzulin-felhasználást. Nagyon sokféle módon felhasználható arra, hogy ételeinket egészségesebbé és ízletesebbé varázsolja. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi szakember tanácsolja azt, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé tegyük, mint a kenyeret vagy a zöldségeket.

Forrás: http://www.biocity.hu/blog/egy-termeszetes-b-vitamin-forras-a-soreleszto/

Hozzávalók:

Tésztához:
  • Fél bögre mandula vagy mandulaliszt
  • 1 bögre hajdina vagy hajdinaliszt
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 4-5 evőkanál olaj
  • kb 1 deci víz
  • 1 teáskanál oregánó
  • fél teáskanál só
Töltelék:
  • 1 zacsko tofu (kb 200 gramm)
  • 1 deci kókusztej/kókusztejszín
  • 1 teáskanál só
  • 1 kanál mogyoróvaj
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2 gereszd fokhagyma
  • bazsalikomlevèl
  • koktélparadicsom a tetejère
  • spenótlevél

 

Elkészítés:

A mandulát és a hajdinát turmixgépbe öntöm és lisztté turmixolom. Hozzáadom a liszthez a szezámmagot és a fűszereket.

A lenmagból “tojást” készítünk. A darált lenmagot 3 kanál vízzel összekeverjük és megvárjuk míg zselés állagú lesz.

Ha ez megvan hozzáadom a vizet ,az olajat és a “tojásunkat” is a lisztes keverékünkhöz. Ezt összegyúrom. (Szárazabb ,porhanyóssabb tészta lesz ne ijedjünk meg.) Az utolsó lépés a tésztánkkal , hogy egyenletesen szétnyomkodjuk a tepsink/tortaformánk alján lehetőleg minél vékonyabban. 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm.

Serpenyőben a hagymát megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát és a mogyoróvajat. Turmixgépbe belerakom a tofut,sót ,tejszínt ,dinsztelt hagymát és a sörélesztő pelyhet, majd picit késöbb a spenótleveleket és krémesre turmixolom. A tészába beleöntöm a krémet ,rárakom a paradicsomot és kb 35 percig sütöm. A végén bazsalikommal díszitem:)

Love,